Pirttiniemestä turvallisen veneilyn osaamiskeskus

3.5.2021

Kuopion Pursiseuran Pirttiniemen tukikohdasta on muodostunut viimeisten vuosien aikana todellinen turvallisen veneilyn osaamiskeskus. Pursiseuran lisäksi alueella toimivat SMPS Kuopion Järvipelastajat ry, Kuopion Urheilusukeltajat ry ja poliisi. Ammattimaisten toimijoiden tiivis yhteistyö lisää veneilyturvallisuutta alueella ja mahdollistaa yhteisen toiminnan, tapahtumien, koulutusten ja nuorisotyön järjestämisen.

- Kuopion Pursiseura on työskennellyt määrätietoisesti veneily- ja turvallisuustietoisuuden hyväksi ja tavoitteenamme on veneilykulttuurin tason nousu, kertoo seuran kommodori Ossi Sivén.

- Käytännön keinojamme turvallisen veneilyn hyväksi ovat olleet aktiivinen nuorisotyö, monipuolinen kurssi- ja koulutustarjonta sekä veneily yhteisin säännöin tukikohdissa. Voidaankin perustellusti todeta, että pursiseuran lippu veneen perässä kertoo vesillä tarvittavista tiedoista ja taidoista, Sivén jatkaa.

Pursiseura on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kuopion Järvipelastajien kanssa jo vuosien ajan ja yhteistoiminta tiivistyi entisestään, kun Järvipelastajat siirsivät tukikohtansa Pirttiniemeen. Uusi upea tukikohtarakennus vihittiin käyttöön kesäkuussa 2019.

- Pirttiniemi on operatiivisen toimintamme tukikohdalle paras mahdollinen paikka. Veneilyturvallisuuden edistämisessä pitää tehdä yhteistyötä eri toimijoiden kesken, ja juuri siihen Pirttiniemen "keskittymä" tarjoaa hyvät mahdollisuudet, sanoo Kuopion Järvipelastajien puheenjohtaja Jussi Tuovinen.

Myös Kuopion Urheilusukeltajien kanssa on tehty vuosien varrella paljon yhteistyötä. Urheilusukeltajien laiva on ollut Pirttiniemessä vuodesta 2015 lähtien ja Pirttiniemen vanha sauna vuokrattiin yhdistykselle sukellusvälinevarastoksi syyskuussa 2020.

- Alueen infra sopii hyvin seuran aluksen tukikohdaksi ja sieltä on helppo ja turvallinen liikkua Kallavedelle, toteaa Kuopion Urheilusukeltajien puheenjohtaja Kalle Hakala. Yhteistyö alueen toimijoiden kanssa on toiminut saumattomasti ja tästä syystä myös seuran toimintoja siirretään entistä enemmän Pirttiniemeen vuoden 2021 aikana, Hakala jatkaa.

Aktiivisten yhdistystoimijoiden lisäksi Pirttiniemestä löytyy myös Itä-Suomen poliisin venepaikat. Pirttiniemen sijainti onkin osoittautunut poliisin toiminnan kannalta varsin sopivaksi.

- Poliisi on siellä, missä kansalaisetkin. Tässä tapauksessa siis veneilijät, jollaisia itsekin olemme, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisilaitokselta. Poliisin vesiliikenteen valvonnan tavoitteena on edistää hyvää veneilytapaa, vähentää juopuneena veneilyä sekä edistää turvavarusteiden käyttöä, Pahkin jatkaa.

Kuopion Pursiseura ry
www.kuopionpursiseura.fi

SMPS Kuopion Järvipelastajat ry
www.kjp.fi

Kuopion Urheilusukeltajat ry
www.kuopionurheilusukeltajat.fi