Kaapo Mättö purjehti EM-kisoissa Hollannissa

8.8.2018

Kuopion Pursiseuran optimistijollapurjehtija Kaapo Mättö kävi hakemassa paljon oppia kansainvälisestä kisavauhdista EM-kilpailuissa Scheveningenissä Hollannissa kesäkuun viimeisellä viikolla.

Kilpailut purjehdittiin hyvissä ja aurinkoisissa olosuhteissa. Tuuli nousi keskimäärin 6-8 m/s:iin, mutta regatta aloitettiin hieman kevyemmässä tuulessa. Ensimmäisessä lähdössä Kaapo aloitti loistavasti ollen ylämerkillä viides ja säilytti asemansa viimeiselle alamerkille asti. 

”Kova virta pääsi yllättämään viimeisellä kryssillä ja tuntui, että se painoi koko ajan alas. Olisi pitänyt ajaa vain suoraan yhdellä vendalla oikeaan laitaan, jossa vastavirta oli kevyempi. Viidentenä ollessa mielessä kävi, että täällähän saattaa pärjätäkin, mutta tiesin kyllä, että vastustajat olivat tosi kovia purjehtijoita”, Kaapo tuumi kisan jälkeen.

Kaapo oli lopulta ensimmäisessä lähdössä hienosti 19, joka on erittäin kova yksittäinen suoritus kansainvälisessä arvokilpailussa. Tuulen koventuessa Kaapo kevyenä purjehtijana ei aivan pystynyt vastaamaan isompien purjehtijoiden menoon.

”Kevyemmällä tuulella olisin ehkä sijoittunut paremmin kokonaiskilpailussa. Veden virtaus oli minulle täysin uusi kokemus, joka myös oli koko kisassa haastavinta oman purjehdukseni kannalta. Virta oli koko ajan vähintään 25 metriä minuutissa. Erityisesti lähtölinjalla ja ylämerkillä vastavirran vaikutus tuotti hankaluuksia”, Kaapo kertoi.

Kaapo oli lopputuloksissa hopeafleetin 28. Mestaruus ratkaistiin kultafleetissa, johon pääsi yhteensä 75 purjehtijaa. Euroopan mestariksi purjehti Italian Alex Demurtas.

”Koko kilpailussa parasta oli se, että pääsi kisaamaan tosi kovia purjehtijoita vastaan. Jos ensi vuonna purjehdin EM-kilpailussa, tavoite on ilman muuta päästä ajamaan kultafleetissä. Loppukauden tavoite on ajaa SM-kilpailussa 10 parhaan joukkoon ja saavuttaa myös top 10 –sijoitus kansallisessa optimistijollien ranking-sarjassa”, Kaapo kiteytti tulevia tavoitteitaan.

 

Joni Päivinen
Kilpailutoimikunnan pj.