Joni Päivinen voitti Laserien SM-pronssia

24.8.2018

Kisaraportti: Laser SM, 18.-19.8.2018 TaPS, Tampere

Kuopion Pursiseuran historian ensimmäinen olympiapurjehdusluokkien SM-mitali voitettiin 18.-19.8. purjehdituissa Laser-luokan Suomenmestaruuspurjehduksissa Tampereen Näsijärvellä. Laser on ollut olympiakisoissa purjehdittava veneluokka vuodesta 1996 alkaen.

Olin hyvin valmistautunut SM-kisoihin, vaikka päätin osallistumisesta vasta viime hetkellä. Laser Masters SM-kisat ja sitä seuranneet harjoitukset Ruotsin Båstadissa olivat tuoneet paljon varmuutta hyvästä kryssivauhdista kaikilla keleillä. Lisäksi juuri ennen kisoja sain alle uuden Laserin, joka vahvisti luottamusta entisestään.

Kisojen ensimmäinen päivä purjehdittiin jatkuvasti shiftailevissa tuulissa. Tuulta oli 4-7 metriä sekunnissa ja veneeni kulki kryssillä hienosti. Pääsin vaivattomasti aina lähtökiihdytyksestä irti ja vapaisiin tuuliin. Tampereen Pursiseuran jotakuinkin 30 vuotta minua nuoremmat purjehtijat pistivät kuitenkin kovan haasteen kotivesillään. He ajoivat todella taitavasti ja olivat nopeita avotuulilla. Tampereella on epäilemättä tämän hetken Suomen kovatasoisin Laser-fleetti, josta neljä purjehtijaa kuuluu valtakunnan parhaimmistoon.

Jo ensimmäinen lähtö antoi merkkejä siitä, että kisasta oli tulossa tiukka vääntö. Helsingfors Segelklubbin (HSK) Pietari Airakorpi oli joukon selvästi nopein lenssillä, joka auttoi häntä todella paljon radalla, jossa suurin osa oli avotuulta ja myös maaliin tultiin aina pitkän avotuuliosuuden päätteeksi. Omat erikoisvahvuuteni kryssillä eivät päässeet tällä trapetsoidi-ratatyypillä riittävästi oikeuksiinsa. Ensimmäisen lähdön maaliintulossa minulla oli kova vääntö Rudolf Salmisen ja Eppu Kiiskilän kanssa. Aivan maalin läheisyydessä yritin styyrpuurin halssilla viedä paarpuurilla ajaneen Salmisen pois parhaalta maaliintulolinjaltaan. Koska Salmisen ei katsottu protestikäsittelyssä väistäneen minua riittävästi, hänen purjehdus hylättiin ja minä nousin lähdön kakkoseksi ja Kiiskilä kolmanneksi. Airakorpi oli kerennyt maaliin ykkösenä.

Ratkaisevaan sunnuntaipäivään lähdin kolmannelta sijalta Airakorven johtaessa ja Kiiskilän ollessa toinen. Tuuli oli kahdessa päivän ensimmäisessä lähdössä noin 5-7 metriä. Puuskat olivat teräviä. Erityisesti ylämerkillä tuulensuunta vaihteli yllättävästi. Olin vähän liian konservatiivinen taktiikassani enkä malttanut mennä kryssillä riittävästi vasempaan laitaan, joka näytti jatkuvasti olevan parempi aivan laylinen tuntumassa. Hävisin jonkun verran varovaisuuteni vuoksi ja otin kaksi nelossijaa ennen viimeistä lähtöä. Käytännössä olin jo melkein varmistanut pronssimitalin, koska Salmisen olisi pitänyt voittaa viimeinen lähtö ja minun jäätävä samalla vähintään viidenneksi. Tuuli nousi viimeiseen lähtöön noin 8-9 metriin sekunnissa ja kovimmissa puskissa oli ehkä noin 10-12 metriä tuulta. Vanhana konkarina oli hauskaa tykittää kryssillä fleetin kovinta vauhtia. Olin kärjessä ylämerkillä, mutta avotuulivauhtini ei koskaan riittänyt pitämään kärkisijaa alamerkille asti. Kirin kuitenkin loistavasti aivan lähdön lopussa saaden kovemmassa tuulessa slöörillä veneen loistavaan vauhtiin. Tiukka loppukirini riitti lähdön toiseen sijaan häviten lähdön voittajalle vain yhdellä metrillä.

Olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Olympialuokissa SM-mitali on harvinaista herkkua varsinkin 49-vuotiaalle purjehtijanuorukaiselle. Kuitenkin sen verran jäi hampaan koloon, että ensi vuonna palaan viivalle kovemmalla avotuulivauhdilla. Hion sen vuoden aikana sellaiseen formiin, että jatkossa lenssillä en tule antamaan kilpakumppaneille enää yhtään siimaa. Suomenmestariksi purjehti Pietari Airakorpi, toiseksi tuli Eppu Kiiskilä ja minä toin Kuopioon SM-pronssin. Katseet on jo suunnattu syyskuussa Irlannissa purjehdittaviin Laser Masters maailmanmestaruuspurjehduksiin.

Joni Päivinen
Kilpailutoimikunnan pj.